Fråga mig

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Fråga


 

Besvarade frågor

 
Ingen bild

Kerstin Berry

7 februari 2014 17:13

Hej Erik! Vad spännande det är att få ta del av all din kunskap, dina tankar och funderingar kring hästar, skoning och verkning! Jag har två islänningar var av den ena går barfota och mår jättebra av det. Nu har jag funderat på om jag ska sko av den andra också. Ett tolvårigt sto som gått med skor hela livet som ridhäst. Hon skoddes av några somrar för att gå med hingst och verkade inte fara illa av det då. Undrar om du har några tips eller idéer om vad jag ska tänka på innan jag skor av henne? Hon går på lösdrift och jag har möjlighet att rida i skogen och på flera mjuka vallar runt i kring stallet. Bör jag vänta med avskoningen tills våren är här och backen fri från is och snö eller skulle det fungera att sko av henne redan nu? Tacksam för svar!

Vänliga Hälsningar Kerstin

Erik

3 maj 2015 22:44

Hej Kerstin!

Nu är mitt svar säkert inaktuellt för din del, men andra som eventuellt läser det kanske har nytta av det. :)

Bäst är att sko av hästen när det är mjukare i marken. Mjuka hagar och gärna mjuka ridvägar, om man ska rida ut. Den första tiden brukar man ändå få ha boots i beredskap om hästen är ovan att gå barfota. Många hästar blir känsliga i strålen och sulan vid den ökade markkontakten.

Det är bra om hästarna har en välutvecklad stråle när det är vinter och de går barfota, de får mycket bättre grepp på eventuell is om strålen också ger friktion mot marken.

Drabbas man av mycket halka vintertid kan man givetvis välja att sko hästen under den perioden, man får göra en avvägning mellan risk för skador av brodd, eller om det är halt så att hästen riskerar att fläka sig ifall man inte kan sanda de partier som blir isigast.

Vänliga hälsningar
Erik

Presentation


Jag heter Erik Källgren och är utbildad hovslagare verksam främst i norra Östergötland. Jag åker dock på en del uppdrag i andra delar av landet. Vill du ha hjälp av mig, hör av dig så kan vi se om det går att ordna något.
www.erikkallgrenshovslageri.se

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ erikkallgrenshovslageri med Blogkeen
Följ erikkallgrenshovslageri med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se